Ademhalingsoefeningen voor mensen die stotteren
Ademhalingsoefeningen voor mensen die stotteren
Ademhalingsoefeningen kunnen een effectieve manier zijn om jouw spraak te verbeteren. In deze blog geef ik een aantal ademhalingsoefeningen die jij direct kunt toepassen in je dagelijks leven.
Diafragmatische ademhaling
Een van de belangrijkste ademhalingstechnieken voor mensen die stotteren is de diafragmatische ademhaling. Dit is een ademhalingstechniek waarbij de ademhaling wordt gecontroleerd door de diafragmaopening, de grote torenspits onder je longen. Bij deze techniek wordt de ademhaling diep en laag in je buik gevoeld, in plaats van delen in je borst. Het makkelijkst pas je deze techniek toe om op je rug te gaan liggen en je handen op je buik te plaatsen. Vervolgens adem je langzaam en diep in door je neus en voel je hoe je buik uitzet. Daarna adem je langzaam uit door je mond en voel je hoe je buik weer inkrimpt. Ik raad aan om deze oefening dagelijks minimaal 5 minuten te doen.
Ademhaling met pauzes
Een andere effectieve ademhalingstechniek is de pauze-ademhaling. Dit is een techniek waarbij je een korte pauze neemt tussen de inademing en de uitademing. Dit kan helpen om de spraakflow te verbeteren en de spraakbeweging te ondersteunen. Deze oefening kun je het makkelijkst doen in een zittende positie. Laat je ellebogen rusten op je bovenbenen en ondersteun met je handen je kin. Adem rustig door je neus in (alsof je aan een bloem ruikt), neem minimaal 5 seconden pauze en adem dan weer door mond uit (blaas hierbij goed uit). Deze oefening zorgt tevens voor ontspanning. Daarom raad ik deze oefening aan om ’s avonds voor het slapen te doen en s’ ochtends als je net wakker wordt.
Conclusie
Ademhalingsoefeningen kunnen jou zeker helpen om jouw spraakflow te verbeteren en het stotteren te verminderen. Bovenstaande oefeningen zijn eenvoudig en kun je gemakkelijk thuis uitvoeren. Het is belangrijk om hier een routine in te bouwen. Dit kan bijvoorbeeld door een vast tijdstip/ moment op een dag te kiezen om deze oefeningen te doen. In de volgende blog ga ik het hebben over het verminderen van stress en spanning en de invloed hiervan op het stotteren.