skip to Main Content

Hoe kun je stotteren verhelpen en altijd vloeiend spreken?

  • Ervaringsdeskundige
  • Vertrouwelijk en begrijpend
  • Eerlijk en direct
  • Persoonlijk en dichtbij

Hoe kun je stotteren verhelpen en altijd vloeiend spreken?

De meest voorkomende vraag die aan mij wordt gesteld, ook van niet-stotteraars, is zonder twijfel: hoe help ik mensen van stotteren af? Als ik dan zeg dat stotteren een angstprobleem is in plaats van een spraakprobleem kijken veel mensen mij verbaasd aan. Daarna volgt meestal de vraag: maar hoe zit dat dan precies, ik stotter ook wel eens in een voor mij vertrouwde omgeving, hoe kan dat dan?

Overgevoelig
Dat komt omdat je op dat moment het spreekvertrouwen mist of je bent zo bewust met je spraak bezig (aan het controleren) om maar niet te hoeven stotteren. En juist dat, alles wat je doet om niet te stotteren zorgt ervoor dat je blijft stotteren. Je blijft op deze manier heel gevoelig voor je eigen spraak.

Want ga het volgende maar eens bij jezelf na. Stel, je bevindt je nu in een ruimte waar niemand je kan horen en je zegt je eigen naam hardop. Dit zal bij iedereen vloeiend klinken. Ook een persoon die stottert zal hier weinig moeite mee hebben. Terwijl er genoeg situaties zijn waarbij iemand wel moeite heeft om zijn naam vloeiend te zeggen. Denk bijvoorbeeld maar aan een voorstelrondje of wanneer je iemand moet bellen en je naam moet zeggen. Hoe komt dat nou?

Je maakt je druk over het oordeel wat de ander van jouw spraak vindt. Is dat gek? Nee, absoluut niet. Want als jij al jarenlang stottert dan is het logisch dat je spreekvertrouwen mist en in bepaalde situaties last heb van spreekspanning. Toen ik eenmaal wist dat ik een angstprobleem had en geen spraakprobleem, geloofde ik voor het eerst in mijn leven dat ik stottervrij kon worden. Nu ben ik ervan overtuigd dat ‘niemand stottert van nature’ en iedereen zich ervan kan bevrijden. Hoe mooi is dat!

Verandering
Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat je niet binnen één dag van het stotteren af komt maar de weg naar een stottervrij bestaan kan sneller bewandeld worden dan jezelf denkt. Het mooie hieraan is dat je zelf bepaald hoe jouw weg verloopt. Hoe meer lef en moed je toont des te sneller je stottervrij wordt. Echter is dit ook de lastigste stap voor veel mensen. Want veel mensen houden er niet van om op te vallen en als stotteraar zijnde al helemaal niet als je moet opvallen met je spraak. Toch is dit gek, want de meeste mensen die stotteren vallen met hun stotterprobleem al vaak genoeg op met hun spraak of hebben er zelf last van zonder dat hun omgeving dat op valt. Anderzijds is dit logisch want als je iets gewend bent op een bepaalde manier te doen, bijvoorbeeld het spreken op een bepaalde manier, dan is het moeilijk om dit ineens anders te doen. Maar wat is nou eigenlijk moeilijk?

Automatisme
Ik kan mij nog goed herinneren dat ik fietsen zonder zijwieltjes in het begin ook moeilijk vond en dat ik zwemmen in een diep bad ook zag als een enorme opgave. Toch is dit met vallen (soms letterlijk) en opstaan gelukt! Was dit dan echt moeilijk? Op dat moment wel, maar nu niet meer. Ook daar was lef en moed voor nodig. Je leert een techniek aan en door het vaker te doen wen je er steeds meer aan en ga je telkens een stapje verder. Op een gegeven moment heb je het vertrouwen en is fietsen en zwemmen helemaal niet meer moeilijk om te doen. Het is een automatisme geworden.

Op deze manier gaan we ook bouwen aan jouw spreekvertrouwen en er voor zorgen dat vloeiend spreken een automatisme wordt. Je leert als het ware opnieuw praten op de natuurlijke manier. Daarbij krijg je, net zoals je bij het fietsen en zwemmen kreeg, hulp van een ervaringsdeskundige. Iemand die weet wat je als stotteraar meemaakt en wat er voor nodig is om definitief af te rekenen met stotteren. Deze persoon word je (Stutter) Buddy.

Je Buddy
Deze buddy is je vertrouwenspersoon en helpt jou met elke worsteling die jij op jouw pad tegen komt om stottervrij te worden. Je staat er dus niet alleen voor. Want naast dat het vaak samen gezelliger is, sta je samen ook echt sterker. Dit zul je gaan beleven in de praktijk. Het doel is uiteindelijk dat je zonder je buddy geheel stottervrij door het leven gaat.

Kun jij je dat al voorstellen? En heb je al eens nagedacht hoe jouw stottervrije toekomst eruit komt te zien? Wellicht kies je dan toch voor een andere opleiding of baan, terwijl dat op dit moment onhaalbaar lijkt vanwege je stotterprobleem. Of misschien zit jij al helemaal op je plek en heeft je stotterprobleem je nooit tegengehouden. Hoe fijn zou het dan zijn als je dit voortaan vloeiend kunt voortzetten. Mijn grootste winst, sinds ik stottervrij ben, is zonder twijfel dat ik met veel meer energie en met veel minder spanningen tegenwoordig door het leven ga. Er bestaan voor mij geen moeilijke spreeksituaties meer en dat is absoluut een bevrijdend en heerlijk gevoel!

Wil jij ook dit heerlijke bevrijdende gevoel? Ik kan je helpen om je gevoelsprobleem (angst) op te lossen door middel van de VIBES-methode:

• Voice
Ieder mens kan spraakgeluid maken. Spreken is niets anders dan onze gedachten hoorbaar maken door middel van gevormd spraakgeluid.

• I
Ieder mens zit anders in elkaar. Daarom leren we JOU eerst graag beter kennen en werken we vanuit jouw kracht.

• Body
Een goede lichaamshouding geeft je een sterk en krachtig gevoel waardoor je een goed gevoel krijgt over jezelf.

• Emotion
Stotteren brengt spreekangst met zich mee. Wij wandelen hier niet omheen, maar gaan er dwars doorheen!

• Structure
Structuur in je dagelijks leven is belangrijk. Het maakt je flexibeler en het zorgt voor ruimte in je hoofd waardoor je stressniveau daalt.

Om je alvast op weg te helpen naar een stottervrije toekomst deel ik dé 7 beste spreektips met jou. Vraag deze gratis aan via edwin@stutterbuddy.nl

Ik wens je veel succes met de tips en we spreken elkaar!

Groet,

Edwin Wiggers

PS Heb jij een vraag over stotteren? Stuur mij een berichtje, dan probeer ik deze zo goed mogelijk te beantwoorden of ik schrijf er een blog over! 😉

Back To Top